Aandelenkoersen veranderen voortdurend. Vooral op korte termijn zijn de schommelingen onvoorspelbaar en moeilijk bij te houden. Maar hoe komt het eigenlijk dat aandelenkoersen steeds stijgen en dalen? Wat ligt aan de basis van deze bewegingen? In deze blog leggen we het u uit.
De koers van een aandeel verandert door de werking van vraag en aanbod. De beurswaarde van een aandeel is de prijs waarbij vraag en aanbod in evenwicht zijn. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het principe is eigenlijk heel logisch.
Stel dat u aandeel X wilt kopen, maar u bent bereid er maximaal 10 euro voor te betalen. Iemand anders wil zijn aandeel X verkopen, maar wil er minstens 15 euro voor hebben. Er komt dan geen transactie tot stand, tenzij de koper bereid is meer te betalen of de verkoper akkoord gaat met een lagere prijs.
U besluit dat u het aandeel toch meer waard vindt en bent bereid om maximaal 13 euro te betalen. Tegelijk verlaagt de verkoper zijn prijs naar 13 euro, omdat hij het aandeel anders niet verkocht krijgt. Pas dan kan er een transactie plaatsvinden: wanneer vraag en aanbod overeenkomen.
De koers van een aandeel wordt bepaald door het mechanisme van vraag en aanbod. In het voorbeeld hierboven is de laatste transactie van 13 euro de nieuwe koers van het aandeel. Deze prijs blijft geldig totdat er een nieuwe transactie plaatsvindt.
Bij elke transactie worden vraag en aanbod opnieuw op elkaar afgestemd. Zo ontstaat er telkens een nieuwe prijs.
Bij grote en bekende aandelen zoals Shell, Unilever of Apple vinden dagelijks duizenden transacties plaats. Deze transacties worden in een fractie van een seconde uitgevoerd, waardoor de prijzen continu veranderen. Dit zorgt ervoor dat de koers van dergelijke aandelen de hele dag door schommelt.
Waarom stijgen of dalen vraag en aanbod? Daar zijn verschillende oorzaken voor. Hieronder bespreken we de belangrijkste.
De prijs van aandelen is sterk verbonden met het algemene sentiment op de beurs. Het vertrouwen van beleggers speelt hierbij een cruciale rol.
Ook de winstverwachting die een bedrijf uitspreekt, kan de aandelenkoers doen stijgen of dalen. Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, hebben de prestaties van een bedrijf toch vaak een grote invloed op de koers.
Het rentebeleid van centrale banken, zoals de ECB en de FED, heeft ook invloed op aandelenkoersen. Bij een lage rente stijgt de vraag naar aandelen meestal, omdat investeren aantrekkelijker wordt dan sparen.
Politieke onrust, natuurrampen of dreiging van oorlog kunnen aandelenkoersen doen dalen. Ook de algemene economische situatie heeft invloed op vraag en aanbod op de beurs.
Winst maken door koersbewegingen is niet eenvoudig. U kunt alleen echt profiteren wanneer u andere beleggers voor bent, en dat is erg moeilijk. Het vraagt dat u voortdurend de koersen, economische ontwikkelingen, het nieuws en het beursklimaat opvolgt. Voor particuliere beleggers is dat bijna onmogelijk.
Daarnaast vereist het een actieve beleggingsstrategie. Actief beleggen – proberen de markt te verslaan – levert vaak minder op dan passief beleggen. Beleggen met als doel om op korte termijn van koersschommelingen te profiteren, noemen we speculeren. Dit brengt veel risico’s met zich mee en lijkt meer op gokken dan op beleggen.
Bij beleggen ligt de focus altijd op de lange termijn. Op de lange termijn zijn korte termijn koersbewegingen minder relevant. Wilt u toch proberen te profiteren van koersdalingen? Dan kunt u aandelen bijkopen wanneer de koersen sterk gedaald zijn. Zo creëert u een instapmoment bij lage koersen.