Axento België - Kwartaalberichten

Kwartaalbericht 2021 - Q3 - Axento

Geschreven door Jaap Steur | 11 oktober 2021

Ondanks de beursbeweeglijkheid in september hebben alle risicoprofielen een positief rendement behaald in het derde kwartaal. In dit kwartaalbericht blikken wij terug op enkele relevante ontwikkelingen.

China Evergrande

Afgelopen kwartaal raakte het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande in financiële problemen. Naast vastgoedontwikkeling is Evergrande actief in andere sectoren, zoals de productie van elektrische voertuigen en het beheer van een amusementspark en een voetbalteam.

Het bedrijf maakte bekend dat het moeite heeft om aan haar renteverplichtingen te voldoen vanwege een hoge schuldenlast. Dit nieuws leidde aanvankelijk tot een daling van aandelenkoersen, maar een week later herstelden deze zich weer. Meer over de situatie rondom Evergrande leest u in onze vooruitblik.

COVID-19

Bij aanvang van het derde kwartaal steeg wereldwijd het aantal ziekenhuisopnames door covid-19. Later in het kwartaal nam de besmettingssnelheid af, wat leidde tot een daling van het aantal ziekenhuisopnames.

Eind september daalde de verspreidingssnelheid van het coronavirus in veel landen tot onder de één. Dit betekent dat gemiddeld genomen elk besmet persoon minder dan één ander persoon besmet. Deze dalende trend viel samen met een afname in ziekenhuisopnames.

Vraag en aanbod

Dit kwartaal werd duidelijk hoe de coronapandemie het wereldwijde vraag- en aanbodmechanisme heeft ontregeld. Het herhaaldelijk in- en uitschakelen van economische activiteiten heeft geleid tot knelpunten in internationale productieketens.

Hierdoor is er momenteel onvoldoende capaciteit om aan de sterk gestegen vraag naar goederen en diensten te voldoen. Dit tekort resulteerde in moeilijk leverbare producten, zoals computerchips, en stijgende prijzen van grondstoffen zoals olie, steenkool en aardgas.

Europese energieprijzen

In Europa stegen de energieprijzen aanzienlijk door verschillende factoren, waaronder de overgang naar duurzamere energiebronnen.

Veel EU-lidstaten zijn bij energietekorten nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Door een kouder dan verwachte winter en tegenvallende opbrengsten van windturbines in de zomer, namen de gasreserves af terwijl de vraag naar energie juist steeg.

Bovendien hield Rusland, ondanks de verhoogde vraag, het aanbod van aardgas stabiel. Dit droeg bij aan verdere stijgingen van de gasprijzen.

Centrale banken

De Amerikaanse en Europese centrale banken hielden hun beleidsrentes ongewijzigd. Wel gaven zij aan binnenkort te willen starten met het geleidelijk afbouwen van hun obligatie-opkoopprogramma’s.

Zij verwachten dat de hogere inflatie van tijdelijke aard is, maar waarschuwden dat deze langer kan aanhouden dan aanvankelijk werd gedacht. De verstoringen in internationale productieketens zijn hierbij een belangrijke oorzaak.

Obligaties

In het derde kwartaal lieten obligatiekoersen een wisselend beeld zien. Bij het verslechteren van de covid-19-situatie steeg de vraag naar relatief veilige staatsobligaties, waardoor de koersen stegen.

Bij een verbeterende coronasituatie daalde de behoefte aan bescherming, wat leidde tot een lichte daling van obligatiekoersen. Per saldo veranderden de koersen van kredietwaardige obligaties nauwelijks.

Aandelen

Het rendement op aandelen was dit kwartaal positief. Tijdens de maanden juli en augustus stegen aandelenkoersen sterk, mede door bedrijfsresultaten die de verwachtingen van analisten ruim overtroffen. Dit leidde tot opwaartse bijstellingen van de winstverwachtingen.

In september daalden de aandelenkoersen door een combinatie van factoren, die wij verder bespreken in onze vooruitzichten. Per saldo stegen aandelenkoersen in het derde kwartaal met +1,8%.