Axento België - Kwartaalberichten

Kwartaalbericht Axento 2020 - Q1 - Axento

Geschreven door Jaap Steur | 7 april 2020

In eerdere kwartaalberichten bespraken we vaak economische groeiontwikkelingen, winstverwachtingen en politieke risico’s. Het afgelopen kwartaal werd echter volledig gedomineerd door één onderwerp: het coronavirus. Deze pandemie heeft een enorme schok teweeggebracht op de financiële markten.

Verspreiding buiten China

Eind februari begon de beweeglijkheid op de financiële markten sterk toe te nemen. Dit werd veroorzaakt door de snelle toename van coronabesmettingen buiten China. Vooral stijgende besmettingsaantallen in Italië, Iran en Zuid-Korea leidden tot grote onrust. Op maandag 24 februari openden aandelenbeurzen met stevige verliezen, en in dezelfde week daalden wereldwijde aandelenkoersen met meer dan 7%.

Rusland gooit olie op het vuur

In de week daarna leek de rust op de financiële markten kortstondig terug te keren, totdat een olieconflict tussen Rusland en Saudi-Arabië opnieuw onrust veroorzaakte. Rusland weigerde akkoord te gaan met een verlaging van de olieproductie, tot frustratie van andere olieproducerende landen. Saudi-Arabië reageerde door de olieproductie te verhogen, wat leidde tot een daling van de olieprijs met ongeveer 25%. Dit verhoogde de druk op de Russische olie-industrie en veroorzaakte verdere instabiliteit op de markten.

De onrust was groot

De combinatie van de verspreiding van het coronavirus en de dalende olieprijs leidde tot zware verliezen op de aandelenmarkten. Paniek onder beleggers werd verder aangewakkerd door verregaande overheidsmaatregelen, zoals de 30-daagse ban op passagiersvluchten tussen Europa en de VS, ingesteld door Donald Trump. Zelfs positief nieuws werd in die periode vaak aangegrepen om aandelen te verkopen, wat de neerwaartse spiraal versterkte.

Overheden halen alles uit de kast

Richting het einde van maart begon de paniek af te nemen dankzij ingrijpende maatregelen van overheden en centrale banken. Over de hele wereld werden ongekend grote stimuleringspakketten aangekondigd, waaronder een pakket van $2.000 miljard in de Verenigde Staten. Deze maatregelen zorgden voor een opleving van de beurzen vanaf hun dieptepunt, waardoor de verliezen in beleggingsportefeuilles enigszins werden beperkt. Sindsdien zijn de koersen gestabiliseerd en enigszins hersteld, al is het te vroeg om van een structurele stijgende trend te spreken.

Resultaten beleggingsportefeuilles

De coronacrisis heeft een zware impact gehad op de beleggingsportefeuilles. Aandelen waren het zwaarst getroffen, met een negatief rendement van -20%. Staatsobligaties boden enige bescherming, met een rendement van +0,8%, terwijl bedrijfsobligaties een rendement van -7,5% noteerden.

Bodem bereikt?

In het eerste kwartaal zagen we een duidelijk dieptepunt op de beurzen, waarna een lichte opleving volgde. Of dit dieptepunt de bodem markeert van de coronacrisis, valt echter nog niet te zeggen. In onze vooruitblik bespreken we hoe wij de toekomst tegemoetzien en welke maatregelen we nemen om uw portefeuille te beschermen tegen aanhoudende onzekerheden.