Axento België - Kwartaalberichten

Onze vooruitblik - oktober 2021 - Axento

Geschreven door Jaap Steur | 11 oktober 2021

In deze vooruitblik bespreken wij onze verwachtingen voor de komende periode.

China Evergrande

In de afgelopen weken is het Chinese bedrijf Evergrande in financieel zwaar weer gekomen. Mocht de Chinese overheid besluiten Evergrande niet te ondersteunen, kan dit de gehele Chinese vastgoedsector raken en daarmee ook de economische groei negatief beïnvloeden.

De hoofdeconoom van het IMF benadrukt echter dat de Chinese overheid over voldoende middelen en beleidsruimte beschikt om een systeemcrisis te voorkomen. De Chinese overheidsschuld, in verhouding tot het BBP, is aanzienlijk lager dan die van andere grote economieën zoals de VS, Japan en Frankrijk. Hierdoor heeft China ruimte om de economie waar nodig te ondersteunen.

Daarnaast kan de Chinese overheid sneller en efficiënter ingrijpen dan veel democratische overheden. De verwachting is dan ook dat de situatie niet zal escaleren. Tot er meer duidelijkheid is, kan de Evergrande-situatie wel zorgen voor beweeglijkheid op de financiële markten.

COVID-19

Tijdens het afgelopen kwartaal daalden in veel regio’s de besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnames. Farmaceut Merck meldde bovendien een pil te hebben ontwikkeld die naar eigen zeggen 50% van de ziekenhuisopnames kan voorkomen.

Ondanks deze gunstige ontwikkelingen is de strijd tegen covid-19 nog niet voorbij. In minder welvarende landen blijft de vaccinatiegraad achter, terwijl in de landen die vroeg begonnen met vaccineren, zoals de EU en de VS, de vaccinatiesnelheid de laatste maanden is afgenomen.

Toch stijgt de wereldwijde vaccinatiegraad gestaag. In regio’s zoals Japan, Australië en Zuid-Amerika worden vaccinaties in hoog tempo toegediend, wat de weerbaarheid van de wereldeconomie tegen de risico’s van covid-19 versterkt.

Vraag en aanbod

In ons kwartaalbericht belichten wij waarom de vraag naar goederen en diensten het aanbod overstijgt. Deze onevenwichtigheid leidt tot leveringsproblemen en hogere prijzen, vooral voor grondstoffen zoals olie, steenkool en aardgas.

Centrale bankiers verwachten dat deze situatie normaliseert zodra de internationale productieketens zich herstellen. Wel waarschuwen zij dat de inflatie langer hoog kan blijven dan aanvankelijk werd gedacht.

Europese energieprijzen

Europese energieprijzen zijn gestegen door een combinatie van factoren: een verbeterde coronasituatie, lage gasreserves, de energietransitie en een beperkt aanbod van Russisch aardgas.

De EU zet in op het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, terwijl Noorwegen tijdelijk de gaskraan verder opent om het aanbod te verhogen. Ook kan een akkoord over de Russische Nord Stream 2-gasleiding de druk op de prijzen verlichten.

Conclusie

De recente ontwikkelingen rond covid-19 zijn positief voor de economische vooruitzichten. Naarmate de economie zich verder opent, neemt de vraag naar goederen en diensten sterk toe. Het aanbod kan deze vraag echter nog niet bijbenen, wat resulteert in hogere prijzen (inflatie). Centrale banken verwachten dat de inflatie op termijn normaliseert zodra vraag en aanbod in balans komen.

Bij Axento bereiden wij onze beleggingsportefeuilles voor op deze marktdynamiek door een brede spreiding en een bewuste nadruk op minder beweeglijke aandelen en aandelen die bestand zijn tegen oplopende inflatie.

Ondanks de uitdagingen van hogere inflatie en de disbalans tussen vraag en aanbod, blijven economische indicatoren wijzen op verdere economische groei. Wij blijven daarom optimistisch over de vooruitzichten. Heeft u vragen? Contacteer ons gerust.