Beleggen in vastgoed houdt in dat u door het kopen van (delen van) panden, inkomen vergaart. Deze panden kunnen woningen zijn, maar ook bedrijfspanden, kantoren en winkelruimtes.
U behaalt rendement op uw investering op twee manieren. Ten eerste behaalt u rendement door de huur. Het pand wordt verhuurd, waardoor u op maandelijkse basis inkomen ontvangt.
Daarnaast kunt u ook rendement behalen in de vorm van meerwaarde. Wanneer het vastgoed doorheen de tijd meer waard wordt, kunt u het verkopen voor een hoger bedrag dan waarvoor u het hebt gekocht. Dit resulteert ook in rendement.
Uw vermogen wordt door ons beheerd op een beleggingsrekening op uw naam. Zo blijven uw beleggingen altijd van u, ongeacht wat er met ons gebeurt. Het geld op uw rekening valt onder het depositogarantiestelsel.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Bij een vastgoedfonds wordt, net als bij andere beleggingsfondsen, het vermogen van verschillende beleggers samengebracht en op dezelfde manier belegd door een fondsbeheerder. Als belegger koopt u hierbij één of meerdere participaties in een vastgoedfonds. Vervolgens gebruikt het fonds het belegde vermogen voor de aankoop van onroerend goed.
Bij investeren of beleggen in vastgoed denken de meeste mensen meteen aan het kopen van een pand, waarvoor een hoog instapbedrag nodig is. Hierdoor denken veel mensen al snel dat starten met beleggen in vastgoed met een klein bedrag niet mogelijk is. Dit is echter een misvatting: er zijn ook manieren om met een laag instapbedrag in vastgoed te beleggen.
Waar u ook voor wilt beleggen, bij Axento kunt u terecht. Kies het type rekening dat bij u past. Wij spreiden uw vermogen wereldwijd over ETF’s voor een optimaal rendement.
Meest gekozen
Persoonlijke rekening
Beleggen voor uzelf of samen met iemand anders | |
Flexibel en onbeperkt inleggen | |
Kosteloos opnemen wanneer u dat wilt |
Meest gekozen
Zakelijke rekening
Beleggen op naam van uw bedrijf | |
Flexibel en onbeperkt inleggen | |
Kosteloos opnemen wanneer u dat wilt |
Er zijn verschillende manieren om in vastgoed te beleggen. We bespreken ze hieronder.
Als eerste kunt u natuurlijk een pand kopen en dit verhuren. Dit is de meest voor de hand liggende manier om in onroerend goed te beleggen. Het voordeel van deze manier van beleggen is dat u zelf de baas bent. U kiest het pand dat u wilt kopen, hoeveel huur u wilt ontvangen en aan wie u verhuurt.
Tegelijkertijd zijn er ook nadelen. Ten eerste hebt u een hoog inlegbedrag nodig om een pand te kunnen kopen. Daarnaast is het moeilijk om op deze manier te spreiden. Een derde punt is dat er ook kosten verbonden zijn aan investeren in vastgoed. Wanneer u een pand bezit en verhuurt, moet u zelf opdraaien voor bijvoorbeeld onderhoudskosten.
Een derde manier om te investeren in onroerend goed is via REITs. REIT staat voor Real Estate Investment Trust. REITs zijn een vorm van vastgoedfondsen die als aandelen worden verhandeld. Kenmerkend voor REITs is dat deze fondsen 90% van de winst moeten uitkeren aan de aandeelhouders. Dit gebeurt in de vorm van dividend.
Omdat REITs verhandeld worden als aandelen, zijn ze een stuk meer liquide dan zelf vastgoed aankopen. Wanneer u uw geld toch nodig hebt of elders wilt beleggen, kunt u (een deel van) uw aandelen in REITs gemakkelijk verkopen. Een pand, of een deel ervan, op korte termijn verkopen is toch een stuk moeilijker.
Een alternatief is beleggen in vastgoedfondsen. Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat uitsluitend belegt in onroerend goed. Zo’n fonds behaalt rendement uit de huurinkomsten en uit de eventuele meerwaarde bij het verkopen van panden.
Met fondsbeleggen hebt u een lager inlegbedrag nodig dan wanneer u zelf vastgoed aankoopt. Daarnaast spreidt u uw vermogen, omdat een vastgoedfonds bestaat uit verschillende vastgoedproducten.
U belegt met geld dat u voor een langere periode niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee. Het is belangrijk dat u op voorhand op de hoogte bent van de kenmerken en risico’s van beleggen. De waarde van uw beleggingen kan schommelen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.