Beleggen zonder risico bestaat niet. Vooraleer u begint met beleggen, is het daarom belangrijk dat u de risico's begrijpt. Zo kunt u omgaan met de risico's van beleggen:
Bij beleggen geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger het verwachte rendement. Bij Axento kunt u kiezen uit vijf risicoprofielen, van Zeer defensief tot Zeer offensief. Aan de hand van onze vragenlijst bepalen we samen uw risicoprofiel. We nemen periodiek contact met u op om uw persoonlijke situatie te bespreken, zodat u nooit meer risico neemt dan u kunt dragen. De onderstaande risicometer toont op grafische wijze de beweeglijkheid (volatiliteit) van de beleggingen binnen het gekozen beleggingsprofiel.
Lees in onze documenten meer over de risicoprofielen
Wanneer u belegt, wordt u blootgesteld aan verschillende risico's. Hieronder leggen we de belangrijkste risico's uit.
Dit is het risico dat verband houdt met de schommelingen op de markt als gevolg van wisselende stemmingen op de financiële markten. Alle beleggingen worden beïnvloed door het marktrisico. Schommelingen op de financiële markten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door economische of politieke ontwikkelingen. Daarnaast kan de waarde van een belegging beïnvloed worden door het sentiment en de emoties van beleggers, waardoor deze (tijdelijk) niet overeenkomt met de economische realiteit.
Dit risico spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. Het koersrisico houdt eenvoudigweg in dat de koers kan dalen. U loopt dus risico door de volatiliteit van de koers. Koersen schommelen voortdurend, waardoor uw vermogen op korte termijn meer of minder waard kan worden.
Duurzaamheidsrisico verwijst naar de potentiële negatieve impact van milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) factoren op de waarde van uw beleggingen. Denk hierbij aan risico’s gerelateerd aan klimaatverandering, zoals extreme weersomstandigheden, risico’s die voortvloeien uit maatschappelijke kwesties, zoals arbeidsomstandigheden, en risico’s die verband houden met goed bestuur binnen bedrijven, zoals corruptie.
Het valutarisico is het risico dat een belegging in waarde daalt door een verandering in de wisselkoers van een vreemde valuta ten opzichte van de euro. Dit risico ontstaat bij beleggingen die genoteerd zijn in een vreemde valuta, beleggingen die gevoelig zijn voor schommelingen in wisselkoersen, of het aanhouden van liquiditeiten in vreemde valuta.
Het liquiditeitsrisico is het risico dat een belegging niet of niet tegen een redelijke prijs kan worden verhandeld door een gebrek aan voldoende kopers en verkopers. Beperkte liquiditeit kan ervoor zorgen dat beleggingen niet verkocht kunnen worden, of enkel tegen een lagere koers dan wat op basis van de intrinsieke waarde verwacht mag worden.
Veranderingen in de rente kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de waarde van uw beleggingen. Een stijgende rente maakt het voor bedrijven duurder om te investeren, wat doorgaans een negatieve impact heeft op aandelenkoersen. Daarnaast heeft een stijgende rente ook een negatief effect op de koers van obligaties met een vaste rentevergoeding, omdat deze obligaties minder aantrekkelijk worden naarmate de rente stijgt.
Inflatierisico is het risico dat de reële waarde van uw vermogen afneemt doordat de inflatie sneller stijgt dan uw vermogen groeit. Hierdoor kunt u na verloop van tijd minder goederen en diensten kopen met hetzelfde bedrag. Om uw koopkracht te behouden, is het noodzakelijk dat de groei van uw vermogen gelijke tred houdt met de inflatie.
Naast de specifieke risico's kunnen diverse andere factoren de algemene koersontwikkeling van beleggingen beïnvloeden. Denk hierbij aan berichtgeving, zowel positief als negatief, de groeivooruitzichten van een onderneming, stakingen en boycots, politieke en geopolitieke ontwikkelingen, en fiscale aspecten. Deze factoren kunnen onverwachte schommelingen in de waarde van uw beleggingen veroorzaken.
Het is noodzakelijk om een beleggingshorizon van minimaal enkele jaren aan te houden: hoe langer u belegd bent, des te groter de kans op een mooi rendement. Daarnaast kunt u met een lange beleggingshorizon meer risico nemen dan met een korte beleggingshorizon. Heeft de beurs een slecht jaar, dan heeft uw portefeuille met een lange beleggingshorizon voldoende tijd om te herstellen.
Naast een lange beleggingshorizon is het belangrijk dat u uw beleggingen zoveel mogelijk ongemoeid kunt laten. Een financiële buffer op uw spaarrekening is hierbij cruciaal. Deze buffer stelt u in staat om onverwachte uitgaven, zoals reparaties aan uw auto of medische kosten, op te vangen zonder dat u gedwongen wordt uw beleggingen te verkopen. Zonder buffer loopt u het risico om uw beleggingen op een ongunstig moment te moeten verkopen, bijvoorbeeld wanneer de markt lager staat.
Bij beleggen is het essentieel om uw geld niet in enkele beleggingen te concentreren, maar te spreiden over meerdere bedrijven. Op deze manier verlaagt u het risico om in één keer een groot bedrag te verliezen. Bij Axento doen we dit door uw vermogen te verdelen over meer dan 2.000 aandelen en obligaties via indexfondsen (ETF’s). Mocht een van deze bedrijven failliet gaan, dan heeft dat slechts een minimale impact op uw totale portefeuille. Door deze brede spreiding verlagen we het concentratierisico en kredietrisico aanzienlijk.
U belegt met geld dat u voor een langere periode niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee. Het is belangrijk dat u op voorhand op de hoogte bent van de kenmerken en risico’s van beleggen. De waarde van uw beleggingen kan schommelen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door Laurens Leek op 11 november 2024. Laurens is mede-oprichter en bestuurder van Axento vermogensbeheer en Care IS. Hij is verantwoordelijk voor operationele zaken, risk en compliance.