Skip to main content
Open een rekening

Een risicoprofiel (of ‘beleggingsprofiel’) geeft aan welk risico u loopt bij een belegging, beleggingsportefeuille of fonds, en welk rendement u daarbij mag verwachten. Meestal werkt een bank of vermogensbeheerder met drie tot vijf verschillende risicoprofielen, variërend van zeer defensief tot zeer offensief.

Het risicoprofiel geeft dus een indicatie van het risico dat u met beleggen neemt en welk rendement u mag verwachten. Gewoonlijk wordt een risicoprofiel bepaald door de verhouding tussen aandelen (hoog risico) en obligaties (laag risico).

Hoe meer een risicoprofiel in aandelen belegt, hoe groter het risico en hoe hoger het verwachte rendement. Belegt men daarentegen meer in obligaties, dan is het risico lager en het verwachte rendement ook lager. Geen tijd om te lezen? Bekijk dan onze video.

Hoe wordt het risicoprofiel bepaald?

Het risicoprofiel wordt meestal bepaald aan de hand van een grondige inventarisatie van uw persoonlijke situatie. Dit gebeurt doorgaans via een persoonlijk gesprek en/of een vragenlijst en bestaat uit vier belangrijke onderdelen:

  1. Beleggingsdoel: Wat is uw beleggingsdoel, wat is de beleggingshorizon, en welk rendement heeft u hiervoor nodig?
  2. Financiële situatie: Heeft u voldoende vermogen om te beleggen en hoe verhouden uw inkomsten zich tot uw uitgaven?
  3. Risicobereidheid: Hoeveel risico kunt en wilt u nemen met uw vermogen, en welk rendement streeft u na?
  4. Kennis en ervaring: Hoe staat het met uw kennis en ervaring van beleggen en begrijpt u het beleid van uw vermogensbeheerder?

Waarom is het risicoprofiel zo belangrijk?

Voordat u begint met beleggen, is het voor een vermogensbeheerder essentieel om uw persoonlijke situatie te kennen. Dit wordt in vaktermen ook wel ‘Know Your Customer’ (KYC) genoemd. Naast het feit dat het kennen van uw klant wettelijk verplicht is in de Europese wetgeving, is het cruciaal om te weten hoeveel risico u kunt en wilt lopen.

Als u bijvoorbeeld belegt voor uw pensioen op korte termijn, is het onverstandig om hoge risico’s te nemen. Heeft u daarentegen geen specifiek doel en streeft u naar een zo hoog mogelijk rendement, dan kan een hoger risico wellicht passen bij uw situatie.

Kan het risicoprofiel worden gewijzigd?

Een risicoprofiel kan zeker tussentijds worden aangepast. Als uw persoonlijke omstandigheden veranderen, kan dit invloed hebben op uw risicoprofiel. Denk bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding, een scheiding of het ontvangen van een erfenis.

Het kan ook zijn dat u besluit meer of minder risico te willen nemen. In dat geval kan het risicoprofiel opnieuw worden aangepast, zolang dit past bij uw totale financiële situatie.

Voorbeeld van een risicoprofiel

Axento maakt gebruik van vier verschillende risicoprofielen: Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer offensief. Klik op de profielen voor een uitgebreid artikel over elk risicoprofiel.

Vragen?

Heeft u nog vragen over het risicoprofiel en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Klik hieronder op de knop om vrijblijvend een adviesgesprek in te plannen.

Vrijblijvend adviesgesprek plannen

 

 

Beleggen houdt risico's in

U belegt met geld dat u voor een langere periode niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt ook risico's met zich mee. Het is belangrijk dat u op voorhand op de hoogte bent van de kenmerken en risico's van beleggen. De waarde van uw beleggingen kan schommelen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.