Skip to main content
Open een rekening

In deze vooruitblik bespreken wij onze verwachtingen voor de komende periode.

Inflatie

Dit jaar bleek inflatie hardnekkiger te zijn dan eerder verwacht. Daarnaast werd de inflatie verder aangewakkerd door de oorlog in Oekraïne en nieuwe coronalockdowns in China.

Op dit moment is het nog te vroeg om te stellen dat inflatie haar hoogtepunt heeft bereikt. De verwachting is echter dat de inflatie in de tweede helft van het jaar zal stabiliseren, waarna een daling kan inzetten.

Centrale banken

Toen duidelijk werd dat inflatie hardnekkiger was dan verwacht, besloot de Amerikaanse centrale bank strengere maatregelen te nemen. Zij kondigde aan de beleidsrente te verhogen totdat de inflatie een duidelijke daling laat zien. Hierdoor is het waarschijnlijk dat de beurzen beweeglijk blijven zolang de hoge inflatie aanhoudt.

Het IMF sprak haar vertrouwen uit in de aanpak van de Amerikaanse centrale bank. Tegelijkertijd gaf zij aan dat het voorkomen van een economische krimp uitdagender is geworden gezien de recente inflatieontwikkelingen. Beleggers vrezen dat het verhogen van de beleidsrente zal resulteren in een vertraging van de economische groei (ook wel een recessie genoemd). Dit is een belangrijke verklaring voor de recente koersdalingen op de aandelenbeurs.

Toch zijn er ook positieve signalen: de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft solide, evenals de financiële positie van huishoudens en bedrijven. Ook financiële instellingen staan er goed voor. Dit beperkt de kans dat een afremmende economische groei zal uitmonden in een langdurige recessie.

Beleggers vs. analisten

Door de oplopende inflatie zien veel beleggers de huidige situatie somber in. Analisten blijven daarentegen hun verwachtingen voor bedrijfswinsten dit jaar verhogen. Door de combinatie van dalende aandelenkoersen en stijgende winstverwachtingen is de koers-winstverhouding aantrekkelijker geworden.

Als beleggers gelijk krijgen en de huidige situatie leidt tot een recessie, kunnen aandelenkoersen verder dalen. Maar als bedrijfsanalisten gelijk krijgen, dan kunnen aandelenkoersen herstellen zodra beleggers concluderen dat de huidige daling overdreven was. De verdere ontwikkeling van inflatie speelt hierin een sleutelrol.

Lange termijn

Het afgelopen half jaar daalden zowel aandelen- als obligatiekoersen. In het verleden hebben de markten echter altijd herstel laten zien na dergelijke dalingen, gevolgd door nieuwe hoogterecords.

Ongeacht of koersen op de korte termijn herstellen of verder dalen, is het voor beleggers belangrijk om de rust te bewaren en zich te richten op de lange termijn. Hoe langer uw beleggingshorizon, des te groter is de kans dat uw portefeuille herstelt en in waarde toeneemt.

Bij Axento zorgen wij ervoor dat uw portefeuille bestand is tegen langdurige koersbeweeglijkheid. Dit doen wij door uw beleggingen breed te spreiden over regio’s, bedrijfssectoren en beleggingsstijlen (stijlfactoren). Heeft u vragen hierover? Contacteer ons gerust.

Beleggen houdt risico's in

U belegt met geld dat u voor een langere periode niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt ook risico's met zich mee. Het is belangrijk dat u op voorhand op de hoogte bent van de kenmerken en risico's van beleggen. De waarde van uw beleggingen kan schommelen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.