Skip to main content
Open een rekening

Na een relatief rustige oktobermaand zorgde de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen voor een positieve impuls op de beurs. In deze marktupdate gaan we dieper in op de recente ontwikkelingen en onze verwachtingen voor de komende periode.

Donald Trump wint presidentsverkiezingen

Begin november won Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De beurzen reageerden overwegend positief. In de week na de verkiezingsuitslag stegen aandelen in onze portefeuille met ruim 4%. Ook obligaties kenden een stijging van gemiddeld een half procent.

De beursreactie was vooral gunstig voor aandelen uit de Verenigde Staten. De waardestijging van de portefeuille werd nog versterkt doordat de Amerikaanse dollar in waarde is gestegen ten opzichte van de euro.

Trump erft een sterke Amerikaanse economie

Kort voor de verkiezingsuitslag werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie er gezond voor staat. In het derde kwartaal van 2024 groeide de economie met 2,8% op jaarbasis, grotendeels dankzij stijgende consumentenuitgaven. Deze groei was vergelijkbaar met die van het voorgaande kwartaal.

Ook de arbeidsmarkt is sterk. Er is nauwelijks nog sprake van krapte, en het werkloosheidspercentage is laag. De inflatie daalde in september naar 2,1% op jaarbasis, dicht bij de doelstelling van gemiddeld 2%.

Centrale banken verlagen de rente

De Amerikaanse centrale bank (Fed) verlaagde in november de beleidsrente met 0,25 procentpunt. De belangrijkste redenen hiervoor waren de dalende inflatietrend en de afnemende krapte op de arbeidsmarkt. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde recent de beleidsrente met 0,25 procentpunt. Omdat de financiële markten deze renteverlagingen al hadden ingecalculeerd, bleef de impact op de markten beperkt.

Het fenomeen van centrale banken die de beleidsrente verlagen, zien we wereldwijd terug. Dit past binnen de bredere trend waarin de inflatie wereldwijd afneemt en de wereldeconomie zich verder normaliseert.

Vooruitzichten

Uit het verleden weten we dat Donald Trump als president er niet voor terugschrikt om de financiële markten te verrassen met gedurfde acties en uitspraken. Dit kan van tijd tot tijd zorgen voor beweeglijkheid op de beurs. Onze portefeuilles zijn hierop voorbereid doordat ze breed gespreid zijn over verschillende regio’s en sectoren. Ondanks mogelijke schommelingen verwachten wij dat de sterke Amerikaanse economie de komende periode een belangrijke steun blijft bieden voor stijgende bedrijfswinsten en beurskoersen.

Beleggen houdt risico's in

U belegt met geld dat u voor een langere periode niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt ook risico's met zich mee. Het is belangrijk dat u op voorhand op de hoogte bent van de kenmerken en risico's van beleggen. De waarde van uw beleggingen kan schommelen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.