Het tweede kwartaal van 2025 begon met veel beweeglijkheid op de beurs. Gedurende het kwartaal herstelden beurskoersen en behaalden alle profielen een positief rendement. In dit bericht leest u over de marktontwikkelingen in de periode april t/m juni die relevant waren voor de ontwikkeling van uw beleggingsportefeuille.
Liberation Day
Begin april introduceerde Donald Trump een uitgebreid pakket met wereldwijde handelstarieven. Hij doopte deze dag zelf om tot 'Liberation Day'. De handelstarieven waren hoger dan verwacht, waardoor aandelenkoersen stevig daalden. Deze heftige reactie van de financiële markten was voor Trump een aanleiding om een groot deel van de handelstarieven uit te stellen. Na een paar weken waren de koersen in de beleggingsportefeuille alweer grotendeels hersteld van deze beursdaling.
Handelsrelatie tussen de VS en China verbetert
Als reactie op Trumps ‘Liberation Day’ voerde China ook importheffingen op Amerikaanse producten. Wat volgde was een reeks wederzijdse importheffingen. Hierdoor verslechterde de onderlinge handelsrelatie tussen China en de VS verder. In weken erna verbeterde de situatie toen de twee grootste economieën ter wereld een overeenkomst bereikten. Hierbij werden de wederzijdse importheffingen drastisch verlaagd. Hoewel dit een tijdelijke regeling betreft, is het een belangrijke stap richting de-escalatie van het handelsconflict. Deze ontwikkeling werd dan ook positief ontvangen op de aandelenbeurs.
Iran onder vuur
In juni werd Iran getroffen door een Israëlische verrassingsaanval op een aantal militaire en nucleaire doelwitten. Volgens de Israëlische regering was deze aanval nodig om te voorkomen dat aartsrivaal Iran op korte termijn over een atoombom zou beschikken. Iran reageerde hierop door raketten op Israël af te vuren. Een aantal dagen later mengde ook de VS zich in het conflict. Iran is een grote olieproducent en heeft invloed op een belangrijke doorvaarroute voor grote olietankers. De spanningen in de regio leidden daarom tot een stijging van de olieprijs. Eind juni namen de spanningen af en daalde de olieprijs naar het niveau van voor de aanvallen.
Daling Amerikaanse dollar
Met name aan het einde van het tweede kwartaal zijn de Amerikaanse aandelenkoersen gestegen. Toch zien Europese beleggers daar minder van terug. Dat komt doordat de Amerikaanse dollar in waarde is gedaald ten opzichte van de euro. Hierdoor blijft er van de koerswaarde in dollars minder over als dit wordt omgerekend naar euro’s. De dollar daalde onder andere door geopolitieke spanningen, kritiek van Donald Trump op de Amerikaanse centrale bank (Fed) en doordat internationale beleggers in hogere mate hun valutarisico afdekten. Op de korte termijn beïnvloeden valutakoersen het rendement van de beleggingen, op de lange termijn vlakt dit doorgaans uit.
Amerikaanse economie nog altijd veerkrachtig
Ondanks de handelstarieven van president Trump, liet de Amerikaanse economie op meerdere fronten een krachtig beeld zien. De arbeidsmarkt van ’s werelds grootste economie bleef veerkrachtig, met een solide banengroei en een historisch lage werkloosheidsgraad van 4,2%. Lonen stegen en consumenten bleven geld uitgeven. Ook bleef de inflatie in mei gematigd, tot opluchting onder beleggers.
De Amerikaanse markt kent een hoge mate van technologische vooruitgang en een gunstig ondernemersklimaat. Veel toonaangevende bedrijven zijn daar gevestigd en hebben een sterke wereldwijde positie. Wij beschouwen de VS daarom nog altijd als een belangrijke hoeksteen in onze beleggingsportefeuilles.
Portefeuilleontwikkelingen
Ondanks de vele geopolitieke ontwikkelingen in de periode april t/m juni eindigden zowel aandelen- als obligatiekoersen in het groen.
Een andere belangrijke ontwikkeling is de portefeuillewijziging die op 2 juni is aangebracht binnen de indexportefeuilles. Hierbij is onder andere de looptijd van de obligaties beter afgestemd op het risicoprofiel. Naast de wijzigingen in uw beleggingsportefeuille hebben we ook met ingang van 2 juni de samenstelling van de benchmark aangepast. Zie voor meer informatie ons nieuwsbericht dat wij destijds hebben verzonden.