Skip to main content
Open een rekening

In ons kwartaalbericht is te lezen dat beurzen zich grotendeels hebben hersteld van de koersval in het eerste kwartaal. In deze vooruitblik bespreken wij onze verwachtingen voor de komende periode.

Vooruitzichten zijn verbeterd

Tijdens het tweede kwartaal zijn de vooruitzichten aanzienlijk verbeterd. Overheden en centrale banken hebben grootschalige maatregelen getroffen om economieën overeind te houden tijdens de lockdownperiode. Hoewel het coronavirus nog niet is verslagen, heropenen steeds meer landen hun economie en worden de coronamaatregelen geleidelijk versoepeld.

2e golf?

Hoe sneller de coronamaatregelen worden opgeheven, hoe beperkter de economische schade zal zijn. Een mogelijke tweede golf van covid-19 besmettingen kan echter een vertragend effect hebben op het economisch herstel. Toch zijn we als samenleving beter voorbereid dankzij opgedane ervaringen en beschermingsmaatregelen. Onze beleggingsportefeuilles zijn bovendien breed gespreid over verschillende sectoren. Dit zorgt ervoor dat, terwijl sommige sectoren of bedrijven nadelige gevolgen ondervinden van nieuwe maatregelen, andere sectoren hiervan kunnen profiteren.

Economische activiteit neemt toe

De geleidelijke heropening van economieën is terug te zien in economische data. Stijgende brandstofverbruiken, toenemende particuliere bestedingen, groeiende woningverkopen en verbeterend ondernemersvertrouwen wijzen erop dat het economisch herstel in gang is gezet. Hoewel de coronacrisis heeft geleid tot hoge werkloosheid, herstelt de arbeidsmarkt zich sneller dan aanvankelijk werd verwacht.

Vooruitzichten

Tijdens het tweede kwartaal zijn de economische vooruitzichten verder verbeterd. Wetenschappers hebben veel kennis opgedaan over het virus, en overheden zijn beter voorbereid met testmateriaal, protocollen en beschermingsmiddelen. Dit vergroot het vertrouwen dat toekomstige besmettingsgolven beter beheerst kunnen worden. Beleggers lijken bovendien minder snel in paniek te raken bij een snellere verspreiding van het virus, omdat de kennis over het virus nu veel groter is. De kans op een herhaling van de scherpe beursdaling eerder dit jaar achten wij dan ook klein.

Hoewel de wereldeconomie zware klappen heeft gekregen door de opgelegde coronamaatregelen, is het economisch herstel ingezet. Het is niet verrassend dat de economische groeicijfers over het tweede kwartaal een sterke krimp laten zien. Dit betekent echter niet automatisch dat beurskoersen zullen dalen, omdat beleggers al rekening houden met deze krimp. Wanneer de cijfers tegenvallen, kunnen koersen dalen; vallen ze mee, dan kunnen beurskoersen zelfs verder stijgen.

Wij verwachten dat de situatie rondom covid-19 voorlopig voor meer beweeglijkheid op de beurzen zal zorgen. De breed gespreide beleggingsportefeuilles van Axento zijn ingericht om deze beweeglijkheid op te vangen en te dempen.

Toekomstperspectief

Wij gaan ervan uit dat de coronamaatregelen steeds verder versoepeld worden, wat het ingezette economisch herstel verder zal ondersteunen. Dit zou kunnen betekenen dat de economie in de tweede helft van het jaar weer groeit en opveert vanuit het dieptepunt.

Beleggen houdt risico's in

U belegt met geld dat u voor een langere periode niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt ook risico's met zich mee. Het is belangrijk dat u op voorhand op de hoogte bent van de kenmerken en risico's van beleggen. De waarde van uw beleggingen kan schommelen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.