In deze vooruitblik bespreken we de verwachte ontwikkelingen voor de toekomst.
Economisch herstel
De opgelegde lockdownmaatregelen brachten het risico met zich mee dat de wereldeconomie tot stilstand zou komen. Overheden en centrale banken hebben ingrijpende maatregelen genomen om dit te voorkomen.
Tot nu toe lijken deze maatregelen hun vruchten af te werpen. De economie is grotendeels overeind gebleven tijdens de lockdownperiodes. Dalende besmettingsaantallen hebben ruimte geboden voor versoepeling van maatregelen, wat het economisch herstel op gang heeft gebracht. Dit herstel blijkt onder meer uit positieve verwachtingen van inkoopmanagers wereldwijd en stijgende export- en productiecijfers.
Wij verwachten dat dit economisch herstel zich zal voortzetten, mede dankzij blijvende overheidssteun en het ruime monetair beleid van centrale banken.
Beursherstel
De overheidsmaatregelen hebben geleid tot een lager renteniveau. Zo daalde de Amerikaanse 10-jaars rente binnen enkele maanden met ongeveer 1%. Theoretisch rechtvaardigt een lager renteniveau hogere aandelenkoersen. Naast het economisch herstel heeft ook deze lage rente een positief effect gehad op aandelenmarkten. Centrale banken hebben aangegeven dat zij verwachten de rente de komende jaren laag te houden, wat eveneens geldt voor Europa.
Hoewel aandelenkoersen de afgelopen maanden over het algemeen zijn gestegen, zijn de rendementen per sector sterk uiteenlopend. Sectoren zoals luchtvaartmaatschappijen en energiebedrijven hebben moeite gehad om te herstellen, terwijl Amerikaanse technologiebedrijven een koerswinst van meer dan 20% hebben behaald. Dit komt grotendeels doordat technologiebedrijven profiteren van de toename van thuiswerken en digitaal consumentengedrag.
Door de stijging van technologie-aandelen zijn deze relatief duur geworden. In onze modelportefeuilles hebben technologieaandelen een iets lagere weging, zodat we kunnen profiteren van de sterke rendementen, terwijl we de impact van mogelijke schommelingen in de toekomst beperken.
De steun vanuit overheden en centrale banken biedt een solide basis voor verder economisch herstel. Dit stelt bedrijven in staat om hun winstgevendheid te verhogen, wat naar onze verwachting zal leiden tot hogere aandelenkoersen op de lange termijn.
Vooruitzichten
De vooruitzichten op korte termijn blijven grotendeels afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. Dit blijft een onvoorspelbare factor waarmee we voorlopig rekening moeten houden.
De kennis over het virus neemt echter toe, waardoor men steeds beter in staat is om symptomen te behandelen en maatregelen doelgerichter in te zetten om de verspreiding te beperken. Dit zal de economische schade van eventuele nieuwe uitbraken verkleinen.
Hoewel de ontwikkelingen rondom het virus op korte termijn onzeker blijven, verwachten wij op de lange termijn dat stijgende winstverwachtingen, een herstellende economie en een laag renteniveau de beurskoersen verder zullen ondersteunen. Dit biedt positieve vooruitzichten voor de lange termijn belegger.
Onze beleggingen
Binnen uw portefeuille spreiden wij wereldwijd over verschillende sectoren om de impact van slecht presterende sectoren of regio’s te beperken.
Daarnaast hebben duurzame beleggingen tijdens de coronacrisis goed gepresteerd. Dit versterkt onze overtuiging dat beleggen in duurzamere fondsen op de lange termijn loont.