In het eerste kwartaal van 2020 zorgde het coronavirus voor een ongekend snelle beursval. Overheden en centrale banken schoten echter te hulp en wisten het tij op de beurzen eind maart te keren. Dit herstel zette door in het tweede kwartaal, waarin de beurzen voor een groot deel herstelden van de koersdalingen in maart.
Beleggersvertrouwen keert terug
Aan het einde van het eerste kwartaal werd de scherpe koersval tot stilstand gebracht door grootschalig ingrijpen van overheden en centrale banken. Beleggers beseften dat de beurskoersen te ver waren gedaald. Vaak volgen sterke stijgingen na forse dalingen, en dat was ook het geval na 23 maart, het dieptepunt van de koersdalingen.
Positief beleggerssentiment
In het tweede kwartaal werd het sentiment onder beleggers steeds positiever. Steeds meer landen slaagden erin om het aantal besmettingen te verlagen, wat leidde tot versoepeling van de maatregelen en een geleidelijke heropening van veel economieën.
Hoewel een potentieel tekort aan olieopslag tussentijds voor enige onrust zorgde, bleef de algehele trend duidelijk opwaarts. Beleggers durfden hun blik opnieuw op de lange termijn te richten en voorbij de directe impact van de economische recessie te kijken. Dit verklaart waarom de beurzen, ondanks de slechte economische cijfers, positief hebben gerendeerd in het tweede kwartaal. Meer hierover leest u in onze vooruitblik.
Resultaten beleggingsportefeuilles tweede kwartaal
De resultaten in het tweede kwartaal stonden in scherp contrast met het eerste kwartaal. Over de maanden april tot en met juni waren de rendementen van alle beleggingscategorieën positief.
- Aandelen: +14%
- Staatsobligaties: +2,0%
- Bedrijfsobligaties: +5,3%
Dit herstel onderstreept het veerkrachtige karakter van de financiële markten en de effectiviteit van het ingrijpen door overheden en centrale banken.