Skip to main content
Open een rekening

In het tweede kwartaal van 2022 zijn zowel aandelen- als obligatiekoersen gedaald. In dit kwartaalbericht leest u meer over de achterliggende oorzaken. Voorlopig zijn de beurskoersen in het derde kwartaal licht gestegen.

Oorlog in Oekraïne

Sinds 24 februari is Oekraïne verwikkeld in een oorlog met Rusland. Veel Westerse landen hebben hun afkeur over de Russische invasie laten blijken door economische sancties op te leggen. Door deze sancties was Rusland dit kwartaal niet in staat om aan al haar staatsschuldverplichtingen te voldoen.

Daarnaast is ook het mogelijke NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden een bron van spanningen. De Russische president Vladimir Poetin beschouwt dit als een ‘provocatie’ en reageerde onder andere door de aardgastoevoer te beperken. De gevolgen van deze oorlog zijn wereldwijd merkbaar in de vorm van hogere voedsel- en grondstofprijzen, wat leidt tot schommelingen op de beurs. Op de korte termijn lijkt een einde van de oorlog niet in zicht.

Inflatie

Aanhoudend hoge inflatie zorgde in het afgelopen kwartaal voor onrust onder beleggers. Inflatie betekent dat consumenten met hetzelfde geld minder kunnen kopen. Beleggers houden vooral de Amerikaanse consument in de gaten. De Verenigde Staten hebben de grootste economie ter wereld en spelen een sleutelrol in de internationale economische groei.

De inflatiemaatstaf van de Amerikaanse centrale bank daalde in april, maar bleef in mei steken op 6,3%. Als inflatie te lang te hoog blijft, kan dit de economische groei schaden en centrale banken dwingen tot het nemen van ingrijpende monetaire maatregelen. Omdat niemand precies weet hoelang deze situatie aanhoudt, leidde de aanhoudende inflatie tot dalende beurskoersen.

Centrale banken

Centrale banken streven naar een lage en stabiele inflatie van ongeveer 2%. Een van de belangrijkste methoden om inflatie te verlagen is het verhogen van de beleidsrente. Dit remt de economische groei, verlaagt de consumptievraag en drukt daarmee ook de inflatie.

Vrijwel alle centrale banken wereldwijd hebben maatregelen genomen om de inflatie in te dammen. Het verhogen van de beleidsrente heeft echter in het verleden vaker geleid tot een recessie. Dit zorgt voor extra onrust en beweeglijkheid op de beurs.

Portefeuilleontwikkelingen

In het tweede kwartaal daalden zowel aandelen- als obligatiekoersen. Obligatiekoersen daalden met 7,4% door een stijgende marktrente. Deze stijging was een gevolg van oplopende inflatie, hogere kredietopslagen en de gewijzigde toon van centrale banken.

Aandelenkoersen daalden met 10,7% vanwege pessimisme onder beleggers. Zij vrezen dat de huidige omstandigheden zullen leiden tot een economische recessie. In onze vooruitzichten bespreken wij deze situatie verder.

In uw persoonlijke kwartaalrapportage vindt u het rendement van uw beleggingsportefeuille. Klik hiervoor op de oranje knop bovenaan de e-mail die u van ons heeft ontvangen. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Beleggen houdt risico's in

U belegt met geld dat u voor een langere periode niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt ook risico's met zich mee. Het is belangrijk dat u op voorhand op de hoogte bent van de kenmerken en risico's van beleggen. De waarde van uw beleggingen kan schommelen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.